Novetats

Font: G. Cazado - Cambra de Comerç de Barcelona

Font: G. Cazado - Cambra de Comerç de Barcelona

Última modificació: 21/05/2013

Barcelona, entre les 15 primeres del món en inversió estrangera, competitivitat global i producció científica

Es presenta l'Observatori 2013, un treball elaborat per l'Ajuntament i la Cambra de Comerç que compara la capital catalana amb les principals ciutats del món a partir d'un conjunt d'indicadors econòmics i socials. Per primera vegada inclou un monogràfic dedicat al sector 'mobile'.

Barcelona és la 10a ciutat del món en producció científica, la 12a en nombre de projectes d'inversió estrangera i la 13a en competitivitat global. Aquestes són les algunes de les conclusions recollides a l'Observatori Barcelona, un treball elaborat per l'Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona que de forma anual compara la capital catalana amb les principals ciutats internacionals a través de 30 indicadors centrats en sis àmbits temàtics. 

Una de les novetats d'aquest estudi és la incorporació d'un article monogràfic sobre l'ecosistema de la telefonia mòbil, que analitza el seu desenvolupament recent al món i la seva actual dimensió econòmica, les oportunitats i els principals reptes associats al projecte de la Barcelona Mobile World Capital

Segons aquesta edició de l'Observatori Barcelona, la ciutat millora tres posicions respecte al 2011 com a una de les principals ciutats del món receptores de projectes d'inversió internacional, i se situa en 12a posició en el rànquing mundial després de captar 102 projectes d'inversió estrangera (Informe Global Cities Investment Monitor de KPMG). Així mateix, l'indicador Mori Global Power City Index, que compara 40 grans ciutats del món, posiciona la ciutat en el 13è lloc mundial i en el 7è europeu per la seva competitivitat global. 

Barcelona també continua entre les capdavanteres d'Europa per fer negocis. D'una banda, és la sisena ciutat preferida pels executius europeus per ubicar els seus negocis i la cinquena del rànquing mundial on s'hi celebren més reunions internacionals. A més, segons el Global Entrepreneurship Monitor (GEM), l'any 2011 la taxa d'activitat emprenedora (TEA) de la població de la província de Barcelona se situa en un 7%, per davant de França, Finlàndia o Suïssa.

En el camp de l'economia del coneixement, la ciutat, amb 14.777 publicacions científiques, se situa com a quarta d'Europa i desena del món, segons l'informe elaborat pel Centre de Política de Sòl i Valoracions de la UPC

Pel que fa a la formació empresarial, Barcelona continua sent l'única ciutat amb dues institucions docents (IESEESADE) entre les 10 millors escoles de negocis d'Europa, fet que constitueix un actiu de primer nivell per a l'atracció de talent. En concret, IESE i ESADE se situen en la 3ª i 8ª posició respectivament en el rànquing europeu dels millors 100 programes MBA a jornada completa, segons l'estudi 2013 del Financial Times

Finalment la capital catalana se situa en cinquena posició en qualitat de vida entre les 69 ciutats del món analitzades a l'informe State of World's Cities 2012-2013, elaborat per ONU-Habitat. La capital catalana és també la millor ciutat europea en qualitat de vida des de fa 14 anys, en opinió dels executius europeus enquestats per l'European Cities Monitor de Cushman & Wakefield

Sònia Recasens, tinent d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació, valora molt positivament "el posicionament global que obté Barcelona en diferents àmbits decisius pel creixement econòmic de la ciutat i la seva projecció internacional". Segons Recasens, "Barcelona vol jugar a la lliga de les ciutats competitives amb uns clars indicadors de solvència econòmica i un full de ruta molt clar: Barcelona Growth i les seves 30 mesures de reactivació econòmica".

Observatori Barcelona 2013

Veure totes les novetats

Consulta el últims butlletins informatius

Informa’t-en

Subscriu-te al butlletí Barcelona Negocis si vols rebre periòdicament informació sobre l'actualitat econòmica a Barcelona.